DonKihotDONQUIXOTE

Významný přínos Přehlídky animovaného filmu spočívá v objevování národních kinematografií, které nespadají do všeobecného povědomí českého obecenstva.

 

 

 

_Satiemania

Dějiny animace se po bezprostředním konci 2. světové války zmiňují o Češích (Trnka, Zeman a Brdečka), Američanech (Bosustow a UPA) a Kanaďanech (McLaren) jako o průkopnících mediální avantgardy, kteří stáli v opozici k vydrancovanému disneyovskému monumentálnímu konceptu celovečerní animované kresby.

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
macka

Chorvatská animace byla zpočátku ovlivněna částečnou izolací Jugoslávie vůči okolnímu světu. K dispozici nebyly žádné knihy o daném tématu.

 

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
muha

Dějiny chorvatské animace jsou nevyhnutelně spojeny s érou tzv. záhřebské školy animovaného filmu. Konstituovala se v 50. letech 20. století a významně ovlivnila dějiny animace.

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
album

Průřez tím nejlepším z historie chorvatské animace tentokrát obsáhne období 1969–1987. Záhřebská škola se stále držela na vrcholu.

 

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
HomoVolans02

Společnost Zagreb Film vznikla již v roce 1953 a je považována za nejvýznamnějšího producenta a distributora chorvatského animovaného filmu. V průběhu její existence zde vzniklo více jak šest set animovaných filmů.

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
Levijatan_07_

Progresivní studio Bonobo se sídlem v Záhřebu se zabývá produkcí a distribucí animovaných i experimentálních filmů.

 

 

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
galetova_petadvacitka_2

Poslední blok chorvatské animace se věnuje studentské tvorbě uplynulých deseti let. O výběr převážně diplomových prací, jejichž tvůrci vzešli z řad Katedry animovaného filmu a nových médií Záhřeb, se postaral letošní PAF Kult Ivan Ladislav Galeta.

 

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Aktivity PAFu v roce 2019 podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kinematografie, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj a Praha 7.

Více v sekci Partneři